Πώς να αξιοποιήσετε τον Ανιγόζανθο σε εσωτερικό χώρο

Όλοι γνωρίζουμε τον Ανιγόζανθο σαν ένα εξαιρετικά ανθεκτικό, καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από την ήπειρο της Αυστραλίας το οποίο είναι ιδανικό για εξωτερική χρήση σε γλάστρες ή τοπία. Θα αναρωτιέστε λογικά, διαβάζοντας τον τίτλο, πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε τον Ανιγόζανθο σε εσωτερικό χώρο. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να φτιάξετε μια ανθοδέσμη για το σπίτι, το γραφείο ή το μπαλκόνι, και συγχρόνως να ανανεώσετε τα φυτά σας, κόβοντας τους ανθοφόρους βλαστούς. Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο φυτά Ανιγόζανθου, ένα βάζο, διακοσμητικό χαρτί ή ύφασμα, και μια κορδέλα.

Ποιες ποικιλίες επιλέξαμε για το παράδειγμά μας;

Για το παράδειγμα που θα σας δείξουμε χρησιμοποιήσαμε δύο διαφορετικές ποικιλίες, την Tenacity και την Bonanza, από γλάστρες των 14 εκατοστών. Κοινό χαρακτηριστικό των αυτών των ποικιλιών είναι πως παράγουν πολύ μεγάλα άνθη και παρόμοιο μήκος των ανθοφόρων βλαστών. Επιπλέον, έχουν και οι δύο φανταχτερά χρώματα σε κίτρινο και πορτοκαλί που προσδίδουν φωτεινότητα σε έναν κλειστό χώρο.

Πως βοηθάτε τον Ανιγόζανθο με αυτή την πρακτική;

Τα φυτά μας ξεγελάστηκαν από τις ζεστές μέρες και άνθισαν νωρίς τον Ιανουάριο, θα θέλαμε όμως να γίνουν πιο πυκνά και για αυτό θα κόψουμε τους ανθοφόρους για να εκπτυχθούν περισσότερα φύλλα και να “γεμίσουν” τα φυτά καλύτερα.

Η αφαίρεση των νεκρών φύλλων βοηθάει πολύ τον Ανιγόζανθο για να εισέρχεται περισσότερος αέρας στο κέντρο της φυλλικής μάζας. Δύο τέτοια κοψίματα το χρόνο είναι ιδανικά καθώς τον διατηρούν σε ακμή ενώ παράλληλα μεγαλώνει ταχύτερα και ανθίζει περισσότερο. Μετά το κόψιμο, τα φυτά θα αποκτήσουν πολλούς πλάγιους οι οποίοι θα έχουν διπλάσια λουλούδια την άνοιξη και σίγουρα θα σας εκπλήξουν θετικά.

Πως να φτιάξετε την ανθοδέσμη σας;

Κόψτε το κλωνάρι κοντά στα φύλλα. Εν ανάγκη, σπρώξτε λίγο τα φύλλα για να φθάσετε όσο πιο κοντά στη βάση του κλωναριού. Δεν θέλουμε να αφήσουμε μεγάλα υπολείμματα πάνω στο φυτό ενώ παράλληλα χρειαζόμαστε μεγάλο μήκος για το βάζο μας. Μόλις τελειώσετε με το κόψιμο, τοποθετήστε τις γλάστρες σας σε ηλιόλουστη θέση και φροντίστε να διατηρείτε την υγρασία στο χώμα (όχι λάσπη) για τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεντρώστε τα λουλούδια που αφαιρέσατε σε ένα μπουκέτο και κόψτε τις βάσεις ώστε να έχουν όμοιο μήκος. Τοποθετήστε τα στο βάζο και προσθέστε νερό. Για το γραφείο της εταιρίας μας, τυλίξαμε το βάζο σε διακοσμητικό ύφασμα το οποίο δέσαμε με μία απλή κορδέλα. Ίσως είναι λίγο υπερβολικό για γραφείο όμως σίγουρα ταιριάζει σαν διακόσμηση στο σπίτι, ακόμα και σε γάμο.

Μην ξεχάσετε να αλλάζετε το νερό κάθε εβδομάδα και να συμπληρώνετε κάθε δεύτερη μέρα. Ο Ανιγόζανθος παραμένει ακμαίος στο βάζο για αρκετές εβδομάδες αν τον φροντίζετε επαρκώς. Μπορείτε να τοποθετήσετε το μπουκέτο σας απευθείας στον ήλιο, ακόμα και έξω από το σπίτι. Όσο πιο πολύ φως έχουν τα άνθη τόσο περισσότερο διατηρούν το έντονο χρώμα τους!