Ο Ανιγόζανθος στην αφετηρία του Κλασσικού Μαραθώνιου

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι ένας αγώνας αντοχής που βρίσκει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, όταν το 490 π.Χ. ο Αθηναίος στρατιώτης Φειδιππίδης έτρεξε στην Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη στη μάχη του Μαραθώνα κατά των περσών. Φέτος συμπληρώνουμε 120 χρόνια από την πρώτη σύγχρονη διαδρομή του αγώνα και έχουμε την τιμή να δούμε τον Ανιγόζανθο να επιλέγεται για φύτευση σε ένα γνωστό ιστορικό μνημείο της Αττικής, διάσημο σε όλο τον κόσμο, την Αφετηρία του Μαραθώνιου Δρόμου. Στο σημείο αυτό εκκινούν χιλιάδες αθλητές από όλη τη γη για να τρέξουν στο δυσκολότερο και αρχαιότερο αγώνισμα, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο!

Γιατί επιλέξαμε τα είδη που θα φυτέψουμε;

Οι ελάχιστες ανάγκες περιποίησης και η εκτεταμένη περίοδος ανθοφορίας καθιστούν τον Ανιγόζανθο ιδανικό για το συγκεκριμένο τοπίο καθώς τόσο την άνοιξη στον Ημί-Μαραθώνιο, όσο και το φθινόπωρο στον κλασσικό Μαραθώνιο δρόμο τα φυτά θα είναι ανθισμένα εντυπωσιάζοντας αθλητές και επισκέπτες! Χρειαζόμασταν έντονα χρώματα για να τραβάνε τα βλέμματα και να αναδεικνύουν το παρτέρι μας, επομένως, τι καλύτερο από το κόκκινο της Inferno και το κίτρινο της Bonanza; Συμπληρώσαμε την πίσω γραμμή φύτευσης με το πορφυρό της Fury, ποικιλίες με «μαραθώνια» αντοχή στο καθαρό Μεσογειακό κλίμα της περιοχής.

Πως προετοιμάσαμε την τοποθεσία;

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση καθώς το σημείο είχε αφεθεί καιρό χωρίς περιποίηση και το αποτέλεσμα έπρεπε να είναι ισάξιο της παγκόσμιας προβολής του αθλήματος. Αρχικά, αφαιρέσαμε τα ζιζάνια και τα ξένα υλικά που βρίσκονταν στο χώρο και στην συνέχεια οριοθετήσαμε την περιοχή στην οποία θα γινόταν η φύτευση.

Τι πρακτικές φύτευσης χρησιμοποιήσαμε;

Ανοίξαμε τους λάκκους κάνοντας τρύπα τριπλάσια σε σχέση με τον όγκο της γλάστρας μας και στον πάτο της τρύπας βάλαμε λίγη ελαφρόπετρα για καλύτερη στράγγιση τις πρώτες μέρες της φύτευσης. Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο χώρο η στράγγιση είναι δύσκολη για αυτό προσπαθήσαμε από την αρχή να αποφύγουμε το λίμνασμα των νερών γύρω από το «λαιμό» των φυτών το οποίο θα προκαλέσει ασθένειες. Απλώσαμε λάστιχα ποτίσματος και βάλαμε σταλαχτές για ελεγχόμενη ροή νερού σε κάθε λάκκο. Ξεκινήσαμε την φύτευση τοποθετώντας προσεκτικά το κάθε φυτό στην θέση του. Γεμίσαμε τον κενό χώρο με το χώμα που βγάλαμε και το πιέσαμε καλά για να μην υπάρχουν κενά. Οι ψηλότερες Fury τοποθετήθηκαν στις πίσω γραμμές και οι κοντύτερες Bonanza και Inferno, με τα έντονα χρώματα, μπροστά. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Σκεπάσαμε το χώμα, κρύβοντας ατέλειες και λάστιχα, με κομμάτια από φλοιό πεύκου. Το ελαφρύ στρώμα του πεύκου μας βοηθά στο να φυτρώνουν λιγότερα ζιζάνια και να χρειάζεται λιγότερη συντήρηση ο κήπος μας. Πριν φύγουμε, προσθέσαμε μερικές πέτρες στην επιφάνεια για να τονίσουμε το διακοσμητικό χαρακτήρα του κήπου. Λίγες μέρες μετά οι πρώτοι αθλητές του Ημί-Μαραθώνιου έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες δίπλα στον Ανιγόζανθο επιβραβεύοντας ουσιαστικά την προσπάθειά μας! Τα φυτά εγκαταστάθηκαν καλά και μετά το καλοκαίρι θα περιμένουν ανθισμένα το μεγάλο γεγονός του φθινοπώρου: τον Αυθεντικό Κλασσικό Μαραθώνιο στον οποίο θα λάβουν μέρος 18000 αθλητές από όλο τον κόσμο!