Η Γαρδένια: Το παραδοσιακό φυτό της Ελληνικής ανθοκομίας με τα λευκά άνθη και το μεθυστικό άρωμα

Αυτός ο πανέμορφος θάμνος μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία, Κυριακή μεσημέρι μέσα στην άνοιξη, στο σπίτι της γιαγιάς να ετοιμάζεται το κοκκινιστό και να αναβλύζει η μυρωδιά της κανέλας, και έξω στο ηλιόλουστο μπαλκόνι, οι γεμάτες άνθη Γαρδένιες να γεμίζουν τον τόπο με το αγγελικό τους άρωμα. Αν ξεκινούσαμε αυτό το άρθρο κάνοντας την υπόθεση ότι οι αναγνώστες μας δεν γνωρίζουν για ένα από τα πιο διάσημα φυτά στην Ελλάδα, θα είμασταν βαθιά γελασμένοι. Παρόλα αυτά θα πάρουμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε για το φυτό που όλοι αγαπάμε και γνωρίζουμε.

Στην εταιρία μας έχουμε παράδοση πάνω από 3 δεκαετίες με το συγκεκριμένο φυτό, και στην οικογένειά μας το παράγουμε από τα πρώτα βήματα της επιχείρησής μας. Η Γαρδένια, με επιστημονική ταξινόμηση Gardenia jasminoides, είναι ένας μικρός καταπράσινος θάμνος με πλούσιο φύλλωμα, ο οποίος παράγει μεγάλα, λευκά άνθη με πολλαπλά στρώματα από πέταλα. Έχει αρκετά μακρά περίοδο ανθοφορίας, η οποία μπορεί να κρατήσει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, και τον χειμώνα αν κάνει καλό καιρό, η Γαρδένια δεν χάνει ευκαιρία να πετάξει τα πανέμορφα μπουμπούκια της.

Ποια είναι η ιδανική τοποθεσία για την Γαρδένια

Το φυτό με τα λευκά άνθη έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον πρωινό ήλιο, όποτε μια ανατολική τοποθεσία είναι τέλεια για να καλύψει τις ανάγκες της. Η Γαρδένια θέλει πλήρη ήλιο για 6-8 ώρες την ημέρα αλλά σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα, είναι καλύτερο να την τοποθετήσετε σε μερική σκιά, καθώς τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού δεν θα αντέξει την έντονη ζέστη και ενδέχεται να «πετάξει» τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Σε περίπτωση παγετού τον χειμώνα, η Γαρδένια μπορεί να τοποθετηθεί εσωτερικά δίπλα σε κάποιο μεγάλο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, αρκεί όπως αναφέραμε και πριν, να είναι σε ανατολική όψη του σπιτιού ώστε να έρχεται σε επαφή με άπλετο φως του ήλιου. Η Γαρδένια στην χώρα μας είναι μια εξαιρετικά φημισμένη επιλογή σαν φυτό γλάστρας, και μπορεί να εντοπίσετε το μεθυστικό της άρωμα και τα πανέμορφα άνθη της στα μπαλκόνια της γειτονιάς. Παρόλα αυτά μπορεί να φυτεύει και στο χώμα, σαν φυτό τοπίου, αρκεί να μπορεί να προστατεύεται από τις ακραίες θερμοκρασίες στην σκιά ενός μεγαλύτερου δέντρου.

Πως να φροντίσετε τον Γαρδένια σας

1. Πότισμα

Η Γαρδένια είναι ένα παραδοσιακό ανθοφόρο φυτό κήπου που έχει ανάγκη το έδαφος του να έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και επαρκή στράγγιση του περιττού νερού. Χρειάζεται τουλάχιστον 2,5 εκατοστά νερού την εβδομάδα από την βροχή ή από το πότισμα, οπότε προσαρμόστε το πότισμα σας ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία που διαλέξατε. Το αγαπημένο μας φυτό είναι αρκετά ευαίσθητο στην περιεκτικότητα του νερού που έχει ανάγκη, οπότε καλό είναι να προσέχετε να μην ξεραίνεται το χώμα, αλλά και να μην λιμνάζει από υπερβάλλον πότισμα, καθώς κινδυνεύει το φυτό να χάσει τα μπουμπούκια του.

2. Χώμα

Η Γαρδένια είναι ένα κλασικό ανθοκομικό φυτό που προτιμάει όξινο έδαφος για να αναπτυχθεί γρήγορα, και το ιδανικό pH εδάφους είναι από 5.0 έως 6.0 μονάδες. Το φυτό σας χρειάζεται χώμα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, οπότε καλό είναι να το εμπλουτίσετε το με οργανικά υλικά.

3. Λίπασμα

Η περίοδος ανάπτυξης της Γαρδένιας ξεκινάει τον Μάρτιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, και οι μήνες που ακολουθούν αυτού του διαστήματος ονομάζονται μήνες συντήρησης. Η ιδανική περίοδος για να προσθέσετε λίπασμα στο χώμα, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα φυτά, είναι κατά την διάρκεια της ανάπτυξης. Προσθέστε λίπασμα περίπου μια φορά τον μήνα, με εκκίνηση τον Μάρτιο, και διαλέξτε ένα προϊόν που να συστήνεται για οξύφυλλα φυτά. Φροντίστε να καθαρίσετε το χώμα από τυχόν πεσμένα και ξεραμένα φύλλα ή μπουμπούκια καθώς ενισχύουν την δημιουργία μυκήτων.