Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια: Το Χριστουγεννιάτικο φυτό που όλοι λατρεύουμε

Poinsettia - Euphorbia pulcherima

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια για την το Αλεξανδρινό. Το εντυπωσιακό εορταστικό φυτό είναι γνωστό για το βαθύ κόκκινο χρώμα του και τα πανέμορφα άνθη που σχηματίζει. Η επιστημονική ταξινόμηση του (Euphorbia pulcherima) δεν έχει καμία σχέση με τα ονόματα που του έχουμε δώσει ανά τα χρόνια. Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου φυτού ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όταν ο πρέσβης στο Μεξικό, Joel Poinsett, έφερε μαζί του αυτά τα φυτά κατά την διάρκεια των γιορτών, και έτσι πήραν το όνομά του.

Το Αλεξανδρινό είναι μια συνήθης επιλογή για τον στολισμό των Χριστουγέννων, καθώς ο χαρακτήρας του φυτού, χρωματικά και σχηματικά, ταιριάζει απόλυτα στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Τα άνθη του στην πραγματικότητα είναι φύλλα, τα οποία διαισθάνονται την εκτεταμένη σκιά κατά την διάρκεια του χειμώνα, όταν μικραίνει η ημέρα, και αλλάζουν το χρώμα τους, μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοπεριοδισμός. Το τελικό αποτέλεσμα που έχουμε περίπου στα τέλη του Οκτώβρη, είναι αυτά τα πανέμορφα άνθη που έχουν σχήμα αστεριού, από τα οποία έχει εμπνευστεί και ή άλλη του ονομασία, «Αστέρι της Βηθλεέμ».

Στην Marathon Plants καλλιεργούμε ποϊνσέτια σε διάφορες αποχρώσεις και μεγέθη, όπως το κλασικό κόκκινο, το ανοιχτό ροζ, το μπεζ, το κίτρινο και το χρυσό. Τα Αλεξανδρινά μας είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ώστε να γεμίσουν τα εορταστικά τραπέζια των σπιτιών με χρώμα!

Poinsettia shipment

Που μπορείτε να τοποθετήσετε τη Ποϊνσέτια

Μέσα στο σπίτι

Το Αλεξανδρινό δεν μπορεί να αντέξει σε εξωτερικές θερμοκρασίες μικρότερες των 8 °C και για αυτό είναι ένα ιδανικό φυτό εσωτερικού χώρου σε περιοχές με αρκετά κρύο χειμώνα, όπως η βόρεια Ελλάδα. Εσωτερικά οι μικρές γλάστρες των 10cm είναι ιδανικές για να γεμίσουν τις βιβλιοθήκες σας, το γραφείο σας, ένα τραπέζι του σαλονιού, και αποτελούν μια φοβερή επιλογή για στολισμό σε τραπέζια εστιατορίων και καφέ. Οι μεσαίες γλάστρες που καλλιεργούμε (13-14cm), οι οποίες είναι διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, είναι ιδανικές για συνθέσεις πάνω στο γιορτινό τραπέζι ή και γύρω από το δέντρο. Τέλος, η μεγάλη, κόκκινη ποϊνσέτια που παράγουμε (19cm) είναι ιδανική για τοποθέτηση στο πάτωμα, μέσα σε κάποιο κασπό που να τονίζει το βαθύ κόκκινο χρώμα της.

Στον κήπο ή το μπαλκόνι

Στην νότια Ελλάδα, ειδικά στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ή και οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου με θερμό χειμώνα, το Αλεξανδρινό αποτελεί μια ιδανική επιλογή για μεταφύτευση σε γλάστρα ή παρτέρια. Οι μεσαίες μας γλάστρες (13-14cm) που είναι διαθέσιμες σε πολλά χρώματα, μπορούν να δημιουργήσουν φανταστικές συνθέσεις χριστουγεννιάτικων χρωμάτων αν τοποθετηθούν μαζί σε μεγάλες, ορθογώνιες γλάστρες. Η μεγάλη ποικιλία που καλλιεργούμε μπορεί άνετα να σταθεί στο μπαλκόνι σας, σε μια ζεστή γωνιά που δεν πιάνει έντονος αέρας. Τέλος, δεν θα σας προτείναμε να φυτεύσετε την Ποϊνσέτια απευθείας στο χώμα, καθώς οι ρίζες της είναι ευαίσθητες στο κρύο, και στην γλάστρα προστατεύονται καλύτερα.

A christmas tree, dog and poinsettia

Τι να προσέξετε για να διατηρήσετε το Αλεξανδρινό σας

  1. Κρατήστε τα μακριά από πηγές θερμότητας

Όπως όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, έτσι και το Αλεξανδρινό πρέπει να είναι μακριά από θερμοπομπούς, τζάκια, πάνελ και καλοριφέρ. Οι θερμαντικές πηγές τείνουν να ξηραίνουν την ατμόσφαιρα γύρω τους σε βαθμό που μπορεί να καταστρέψει το φυτό σας.

  1. Προσέξτε πολύ το πότισμα

Όλα τα σπίτια είναι διαφορετικά μεταξύ τους και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ατμόσφαιρα των δωματίων που βρίσκεται το φυτό. Σε σπίτια με ιδιαίτερα καλή μόνωση, με ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα, καλό είναι να ποτίζετε το φυτό σας κάθε 2 μέρες με ελάχιστο νερό και να ψεκάζετε τα φύλλα του. Αν το σπίτι σας έχει αρκετή υγρασία, το Αλεξανδρινό μπορεί να επιβιώσει με άνεση με ένα καλό πότισμα την εβδομάδα. Όπως και να έχει, δείτε πως αντιδράει το φυτό σας και προσαρμόστε το νερό αναλόγως, και πάντα να προσέχετε να μην το παρά-ποτίζετε αλλά και να το έχετε τοποθετήσει σε σημείο που η γλάστρα στραγγίζει επαρκώς από κάτω.

  1. Χρειάζεται φως λίγες ώρες την ημέρα

Η Ποϊνσέτια μπορεί να επιβιώσει με έμμεση επαφή με το φως του ηλίου για 1-2 ώρες την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με το τον ήλιο γιατί είναι βέβαιο πως τα φύλλα της θα καούν. Αν το τοποθετήσετε σε πολύ σκοτεινό μέρος του σπιτιού σας δεν θα ευδοκιμήσει για μεγάλο διάστημα.

  1. Μην την μετακινείτε

Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και αντιλαμβάνονται τον χώρο στον οποίο βρίσκονται. Μέσα στο σπίτι τα φυτά μας είναι αρκετά πιο ευαίσθητα από ότι στο φυσικό τους περιβάλλον. Βρείτε μια όμορφη τοποθεσία για το Αλεξανδρινό σας και αφήστε το να προσαρμοστεί στην ατμόσφαιρα και το φως χωρίς να το μετακινείτε συχνά.

  1. Διατηρείτε το χώμα καθαρό

Αναπόφευκτα το Αλεξανδρινό σας θα ρίξει κάποια φύλλα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε γιατί δεν έχει αρκετή υγρασία, είτε γιατί έχει προσβληθεί από αλευρώδη παράσιτα. Καλό είναι να καθαρίζετε το χώμα από τα φύλλα πριν το ποτίσετε, καθώς κινδυνεύει να δημιουργηθεί μια επιφάνεια μούχλας και να χαλάσει το φυτό σας.