Ο Αυστραλιανός Ανιγόζανθος: Ένα εξωτικό φυτό με άνθη που θυμίζουν «πόδι καγκουρό»

Ο Ανιγόζανθος είναι ένας εξωτικός θάμνος που βρίσκει τις ρίζες του στην Αυστραλία αλλά ακμάζει σε πολλά κλίματα καθώς είναι αρκετά ανθεκτικός. Τα λουλούδια που παράγει είναι χνουδωτά και σκληρά και κατέχουν μια τεράστια ποικιλία ζωηρών χρωμάτων και ταυτόχρονα η μακριά φυλλωσιά τους προσθέτει μια εξωτική πινελιά στην συνολική τους εικόνα.

Ο Ανιγόζανθος μας παράγεται από μοναδικά γονίδια που έρχονται κατευθείαν από τους συνεργάτες μας στην Αυστραλία. Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους και μπορούν να μεγαλώσουν με ελάχιστη προσοχή στο μεσογειακό κλίμα, και με λίγη προσπάθεια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οποιοδήποτε κλίμα. Προσφέρουμε περισσότερες από 30 διαφορετικές ποικιλίες Ανιγόζανθου, καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων κατάλληλα για γλάστρα, παρτέρι αλλά και φύτευση σε τοπίο.

Ποια είναι η σωστή τοποθεσία για τον Ανιγόζανθο

Το πόδι καγκουρό είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό για το μεσογειακό κλίμα. Αγαπάει τον ήλιο, καθώς προέρχεται από ένα κλίμα με αρκετή ζέστη και ξηρασία, οπότε είναι ιδανικός για ανοιχτές τοποθεσίες στον κήπο ή το μπαλκόνι. Επιπλέον όσο περισσότερο ήλιο έχει στη διάθεσή του ο ανιγόζανθος, τόσο πιο έντονα και φανταχτερά χρώματα έχουν τα άνθη του.

Οι μεγαλύτερες ποικιλίες που καλλιεργούμε, είναι σχεδιασμένες στο στάδιο του υβριδισμού για να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν όταν φυτευτεί στο χώμα. Εξίσου καλά μπορούν να αποδώσουν στο έδαφος και οι μικρότερες ποικιλίες μας, καθώς μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη σειρά του αυστραλιανού τοπίου που θέλετε να δημιουργήσετε. Επιλέξτε μέρος με άπλετο φως στο κήπο και άμεση επαφή με τον ήλιο, και την άνοιξη θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Πρόταση: Μην ξεχνάτε, άλλη μια ιδανική τοποθεσία για τον Ανιγόζανθο είναι σε βάζο μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να κόψετε τους ανθοφόρους βλαστούς λίγο πριν από την άνοιξη, και το φυτό σας θα δημιουργήσει νέα, πιο εντυπωσιακά λουλούδια στην συνέχεια.

Πώς να φυτεύετε τον Ανιγόζανθο

Η τέλεια εποχή για να φυτεύσετε τον Ανιγόζανθο στο έδαφος είναι το φθινόπωρο, καθώς ο καιρός είναι ακόμα αρκετά ευνοϊκός ώστε το φυτό να αντέξει τη διαδικασία, και του δίνουμε αρκετό χρόνο για να ριζώσει καλά και να εγκλιματιστεί πριν από την πρώτη του άνοιξη.

Αν και το πόδι καγκουρό τα πηγαίνει καλά με όλους τους τύπους χώματος, προτείνουμε να επιλέξετε ένα ελαφρώς όξινο, αμμώδες χώμα αρκεί να έχει επαρκή στράγγιση. Αφού μεταφυτεύσετε τον Ανιγόζανθο στο έδαφος, καλό είναι να καλύψετε την επιφάνεια με ένα στρώμα από τριμμένο φλοιό πεύκου ώστε να προστατεύσετε το έδαφος από τα ζιζάνια, και να βοηθήσετε τα φυτά σας να κρατούν περισσότερη υγρασία με λιγότερο πότισμα.

Πώς να περιποιηθείτε σωστά το φυτό σας

Ο Ανιγόζανθος αντέχει αρκετά στην ξηρασία, και δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για να επιβιώσει, παρ’ όλα αυτά την άνοιξη, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να έχει αρκετή υγρασία στη γλάστρα ή το έδαφος που είναι φυτεμένος. Οι θερμοκρασίες που ακμάζει το πόδι καγκουρό είναι 20 – 25 βαθμοί Κελσίου.

Λίγο πριν από την άνοιξη, το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε, είναι να κλαδέψετε όλους τους ανθοφόρους βλαστούς, χαμηλά, στο ύψος του εδάφους, και να προσθέσετε ένα ελαφρύ λίπασμα. Ο Ανιγόζανθος δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, καθώς αναπτύσσεται με μεγάλη άνεση, οπότε ένα απλό λίπασμα είναι επαρκές.

Τι να προσέξετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Καθώς το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, με τους χειμώνες να είναι πιο κρύοι, είναι σημαντικό τα φυτά μας να μπορούν να επιβιώσουν κύματα παγετού. Τα υβρίδια που καλλιεργούμε είναι αρκετά ανθεκτικά στον παγετό του χειμώνα, με την πλειοψηφία να αντέχει στους -5 – 0 βαθμούς Κελσίου.

Σε περίπτωση που η πρόγνωση δείχνει θερμοκρασία μικρότερη των 0 βαθμών, καλό είναι να προστατέψετε τα φυτά σας με αντιπαγωτικά πανιά ή να τα φέρετε σε εσωτερικούς χώρους στην περίπτωση των γλαστρών. Αφού περάσει το πολικό κύμα, να ελέγξετε ποια κλαδιά και φύλλα έχουν χαλάσει, και κλαδέψτε τα κατευθείαν από τη βάση ώστε να μη σαπίσουν και σχηματίσουν βακτήρια και μύκητες. Μπορεί το φυτό να δείχνει «γυμνό», αλλά σας υποσχόμαστε πως οι ρίζες του είναι ζωντανές και ακμαίες, και με την πρώτη ζεστή ηλιαχτίδα θα φουντώσουν πάλι και θα ανηφορίσουν με τα μαγευτικά τους χρώματα!

Οι Ανιγόζανθοι της Marathon Plants!